9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Meer Energieproductie Uit Noordzee Noodzakelijk voor Nederland

Nederlandse energie-experts benadrukken het belang van nationale energieproductie, vooral gezien de toenemende activiteiten van buurlanden zoals Groot-Brittannië en Noorwegen in hun offshore velden. Het zware vertrouwen van Nederland op geïmporteerde energie zet het land in een precaire positie.

Eigen winning van olie en gas zou niet alleen kostenbesparend zijn, maar het is ook een duurzamere optie. De CO2-uitstoot bij de productie in Nederland is beduidend lager dan bij de import uit landen zoals Qatar. Met de winter op komst, is er een reële zorg over mogelijke prijsstijgingen, vooral in het licht van potentiële verstoringen zoals sabotage aan de pijpleiding vanuit Noorwegen.

Groeiende energiebehoefte

Ondanks de groeiende behoefte aan energie, zien we een verminderde interesse van energiebedrijven in duurzame alternatieven zoals windparken. Dit wordt deels veroorzaakt door stijgende kosten en economische overwegingen.

Nederland beschikt over een significant potentieel met 130 gasvelden op zee. Echter, de onzekerheid over overheidsbeleid en regelgeving maakt investeerders terughoudend. Het langzame vergunningsproces en andere bureaucratische hindernissen zijn ook belangrijke zorgpunten in de energiewinning.

De laatste tien jaar hebben een afname laten zien in de winning uit kleinere velden, en grote oliemaatschappijen trekken zich terug uit de Nederlandse Noordzee. De lange ontwikkelingsperiode en de noodzaak van zekerheid maken investeringen riskant.

Gevolgen van Gasprijzen op de Langere Termijn

Naarmate de wereldwijde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen blijft bestaan, zullen de gasprijzen naar verwachting fluctueren op basis van geopolitieke spanningen, vraag en aanbod, en overheidsbeleid. Als Nederland blijft leunen op import, kunnen de gasprijzen potentieel verder stijgen, wat zowel consumenten als bedrijven zal treffen. Op lange termijn kan dit ook de nationale economie beïnvloeden, met hogere productiekosten en verhoogde woonlasten voor burgers. Dit kan de urgentie van het vinden van alternatieve energiebronnen of het stimuleren van binnenlandse productie versterken.

Opslaan van emissies

Tenslotte suggereren experts het opslaan van emissies in oude offshore gasvelden als een mogelijke oplossing. Terwijl landen als Noorwegen hier al in investeren, blijft het beleid in Nederland nog onduidelijk, ondanks het beschikken over geavanceerde opslagfaciliteiten."

bron: Telegraaf 9 augustus 2023

Bespaar
ca €650 per jaar